Åk till Bakken i Köpenhamn för lite tuffare tag

Åk till Bakken i Köpenhamn för lite tuffare tag
Köpenhamns mest populära turistattraktion är Tivoli med 4 miljoner besökare om året. Där hittar du åkattraktioner främst för de yngre barnen och är annars en blandning av park, spelhallar, restauranger, konsertområde och barer. Vill du fokusera på mer vilt karusellåkande ska du i stället bege dig till Bakken som ligger 14 kilometer norr om centrum. Bakken har – i förhållande till Tivoli – endast två och en halv miljon besökare. Å andra sidan är Bakken mycket äldre – faktiskt världens äldsta nöjespark som fortfarande är i drift. 1583 grundades parkområdet av Kirsten Piil som en kurort – eftersom han hittat en naturlig brunn där med friskt vatten. Folk tog sig dig för att dricka brunn och det visade sig lukrativt för gycklare och försäljare att slå upp sin verksamhet där och roa människorna som tog sig dit i hälsosyfte.

Genom åren har parken bytt karaktär och då och då inte varit öppen för allmänheten. Men från mitten av 1800-talet började den få den form den har idag och en speciell förening startades som drevs ”tältägarnas” intressen. Idag fokuserar Bakken på att ha många och vilda åkattraktioner. 35 stycken har de trängt ihop på sitt relativt lilla tivoliområde. Bakken har å andra sidan inget inträde.

Av attraktionerna är den mest berömda deras Rutschebanen – en berg- och dalbana som vid invigningen 16 maj 1932 var världens högsta med sina 22 meter. Banan är 852 meter lång och kommer upp i en hastighet av 75 kilometer i timmen. Banans träkonstruktion underhålls regelbundet och virke byts hela tiden ut – så ofta att man räknar med att banan är helt nybyggd var 7e år.

Om du vill hitta ett boende i närheten av Bakken under ditt Köpenhamnsbesök kan du gå in på http://www.hotell-köpenhamn.se och använda deras mycket detaljerade sökmotor.

Related posts:

  1. Bästa utelivet i Köpenhamn