Besök Sveriges sydligaste stad – Prag

Besök Sveriges sydligaste stad – Prag
Nåväl, historien hade behövt ta ett par andra vändningar för att det skulle vara sant idag. Men en gång var det sant. 1648 stod Svenska trupper – med Karl XII vid Karlsbron i Prag – och hade precis intagit västra Prag och plundrade staden på enorma rikedomar. Sverige var en Europeisk stormakt och var en av de ledande makterna i det 30-åriga kriget som nu var på sin sista vers.
Från Prag kunde Svenska trupper skicka hem enorma mängder rikedomar. Drottning Kristina tog emot över sju hundra målningar av mästare som Rubens, Titzian, Breugel och många flera. Hon fick ta emot världens största myntsamling med över 30 000 mynt. Hon fick även lådor med slipade och oslipade ädelstenar, lyxiga möbler, konstföremål och statyer. Många av dessa statyer står fortfarande kvar i parken utanför Drottningholms slott. De togs från Wallensteins palats i Prag. Även en del märkliga kuriosa skickades hem, som en egyptisk mumie och en ”handske gjort av människohud” samt böcker som den 1500 år gamla Silverbibeln och den handskrivna djävulsbibeln från 1200-talet.
Sverige var härskare över Prag en tid innan historiens vändningar gjorde att staden gled oss ur händerna. Men om så icke – så hade Prag idag varit en av Sveriges sydligaste städer.
Om du reser dit idag kan du fortfarande hitta vissa spår av Svenskt inflytande i staden.
Du kan hitta bra boende i staden på www.hotell-prag.se. En detaljerad sökmotor gör att du hittar precis det boende du önskar. Här hittar du också information om hur du reser dit billigt och olika sevärdheter.
Men som gammal Svensk ockupant vill du nog helst – helt diskret givetvis – promenera runt på Prags gator och tänka att: ”Det där är mitt. Och det där är mitt.”
Fast att bara gå runt och njuta är underbart nog.

No related posts.