Frognerparken i Oslo

Frognerparken i Oslo – Mecka för den skulpturintresserade
Om du har en speciell vurm för skulpturer och tänker resa till Oslo får du inte missa chansen att besöka Frognerparken. Denna var tidigare en del av Frogner Hovedgård – ägd av släkten Anker och industrifamiljer Wegner. (Benjamin Wegner var ägare och generaldirektör för Blaafarveværket som var ett av Norges största företag på sin tid och tillverkade blå färg.) I början av 1900-talet köptes parken av Oslo kommun (som på den tiden fortfarande hette Kristiania kommun) och i den tidigare herrgården inryms numera Oslo Bymuseum. Museet hade sin första utställning 1909 och har varit igång allt sedan dess.

I Frognerparkens mitt hittar man den världsberömda skulpturparken Vigelandsnalegget som består av skulptören och konstnären Gustav Vigelands verk. Anläggningen påbörjades redan 1924 men blev inte helt klar förrän 1950, efter konstnärens död. Här hittar man över 200 skulpturer i granit, brons och smidesjärn. Den mest imponerande delen av parken är Monoliten som står på en trappkonstruktion som för tankarna till ett gammalt Inkatempel. Monoliten är uthuggen ur ett enda granitblock, är 17 meter högt och innehåller 121 människor som slingrar sig kring varandra. Även på de olika trappavsatserna runt Monoliten sitter människor i sten. Utöver sin Vigelandsanlegge är Gustav Vigeland mest känd för utformandet av den medalj som delas ut i samband med Nobelpriset.

2005 var Frognerparken platsen för ett gigantiskt konsertarrangemang som samlade nästan 150 000 människor – vilket är den största gruppen människor som någonsin samlats på ett och samma ställe i Norge. Om du vill stanna några dagar i Oslo och bland annat njuta av Frognerparken kan du börja med att gå in på www.hotell-oslo.se för att hitta ett bra boende. Bland annat kan du använda en sökmotor för hotell och använda filtret som anger olika områden i staden.

No related posts.